27.února 2018: Nové "hasičské" rýpadlo Cat 336 F předáno v Hlučíně

Modletice, 27. února 2018

Hasiči Záchranného útvaru HZS ČR, mají od konce minulého týdne nové pásové rypadlo od firmy Zeppelin CZ speciálně upravené pro jejich náročnou práci. Čtyřicetitunové rypadlo CAT 336F LN dostala za účasti ministra vnitra Záchranná rota Hlučín u Ostravy.

Na rozdíl od běžné verze je toto rýpadlo vybaveno mimo jiné zvýšenou ochranou hydraulických rozvodů před účinky plamenů a sálavého tepla, v kabině strojníka pak držákem pro izolační dýchací přístroj a radiostanicí. Stroj může být  nasazen na likvidaci následků přírodních katastrof, jakými jsou například povodně či sesuvy půdy, a může být take nasazen i při likvidaci požáru skladů, skládek dřevních hmot atd. Dosah rypadla je přes 14 metrů a k dispozici jsou čtyři pracovní nástroje. Podkopová a svahovací lžíce, sortýrovací drapák CAT G325B a demoliční nůžky CAT MP324.

Prodloužený podvozek uděluje rypadlu CAT 336F LN vynikající stabilitu. Motor CAT C9.3 ACERT™ o výkonu 234 kW je spřažen s vyspělým hydraulickým systémem s funkcí SmartBoom™, která využívá vlastní hmotnosti výložníku rypadla, usnadňuje práci a šetří palivo a komponenty odpojováním hydraulického čerpadla.

Bezpečná a tichá kabina s prvotřídní ergonomií poskytuje obsluze příjemné pracovní prostředí s automatickým systémem klimatizace a praktickými úložnými prostory. Konzoly pravého a levého joysticku lze nastavit, čímž je zvýšen komfort a produktivita obsluhy v průběhu dne. Moderní barevný LCD monitor graficky zobrazuje všechny potřebné infor-mace, a kromě toho poskytuje obraz standardně dodávané kamery pro výhled vzad.a na pravou stranu rýpadla. Obsluha tak vidí, co se děje v okolí stroje, a může se bezpečně soustředit na vykonávanou práci.

Záchranáři v Hlučíně disponují  podobným typem techniky již od roku 2013 a za uplynulé období nasadili rypadlo  u desítek mimořádných událostí. Jednalo se zejména o požáry skládek a hal skladů, kde se osvědčila možnost pracovat i s hořícím materiálem. Mimo požáry bylo rýpadlo využíváno i ke zpevňování svahu při sesuvech půdy, čištění koryt řek a demolicím objektů po povodních nebo k rozebírání konstrukcí staticky narušených objektů. Nové rypadlo svými dosahovými parametry převyšuje  výrazně stávající Caterpillar 329E LN, jímž  jednotky již pět let disponují a najde tak pro něj ještě širší využití. Po uvedení do provozu bude bude CAT 336F L  dislokován v Hlučíně a CAT 329E LN v Jihlavě, čímž přispějě výrazně ke zkrácení doby nasazení této techniky ve vzdálenějších částech republiky.

Předání stroje se zúčastnili  ministr vnitra Lubomír Metnar a generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba. Caterpillar 336F L předal za Zeppelin CZ p. Miroslav Matuszek do rukou velitele útvaru plk. Radima Řehulky a při té příležitosti vyzdvihnul dlouholetou spolupráci se Záchranným útvarem, ve které záchranný útvar převzal od společnosti Zeppelin CZ krom obou rypadel take smykem řízené nakladače, elektrocentrály a zejména zodolněný pásový nakladač. Plk. Řehulka poděkoval  firmě Zeppelin CZ za dobrou spolupráci při realizaci zakázky a zejména dodržení všech podmínek  zadání výběrového řízení.