Nový dampr Cat 775G pokřtěn v lomu Mokrá

Modletice, 29. listopadu 2016
V kamenolomu Mokrá-Horákov u Brna byl 24. listopadu pokřtěn nový dampr Cat® 775G, který zde doplnil stávající flotilu pěti velkých těžebních strojů Caterpillar. Klíčky k 120tunovému dampru o výkonu 825 koní převzal od dodavatele, společnosti Zeppelin CZ, předseda představenstva společnosti Českomoravský cement, a.s., Karel Chuděj. Slav-nostního křtu se kromě zástupců obou společností a strojníků z lomu Morká Horákov zúčastnili i pozvaní novináři z odborných médií.

Pevný dampr Cat® 775G bude v Mokré sloužit k přepravě vytěženého kameniva. Robustní stroj s obrovským výkonem i točivým momentem a s nosností 64 tun se osvědčil v řadě těžebních pro-vozů po celém světě. Stávající majitelé si pochvalují zejména nízké provozní náklady, vysokou úroveň bezpečnosti při provozu a spolehlivost. V lomu Mokrá – Horákov bude dampr Cat® 775G pracovat v sestavě s kolovým nakladačem Cat® 988K, zakoupeným v loňském roce. „Nový dampr je v poslední době už druhým velkým strojem, který jsme do lomu v Mokré předali. I to myslím svědčí o důvěře, kterou do našich strojů a služeb ve společnosti Českomoravský cement vkládají. Chtěl bych za tuto důvěru a dlouhodobou spolupráci poděkovat a tady strojníkům přeji, ať jim nový dampr dobře a dlouho slouží,“ řekl na úvod slavnostního křtu generální ředitel společnosti Zeppelin CZ, Stanislav Chládek. Právě možnost porovnat produktivitu sestavy dampru a nakladače Cat s ostatní technikou v lomu byla pro zákazníka při koupi klíčová. Svou roli sehrála samozřejmě i dlouhodobá spokojenost se servisními službami brněnské pobočky Zeppelin CZ.

Cat® 775G – bezpečí, výkon, komfort
Dampry Cat® řady G jsou vybaveny celou řadou prvků, které usnadňují jeho ovládání a zvyšují produktivitu. Na stroji je nainstalovaný jednoduchý vážicí systém se světelnou signalizací pro obsluhu nakladače; v zimních měsících přijde vhod vyhřívaná korba. K výhřevu použil výrobce jednoduché řešení pomocí výfukových plynů, sváděných do topných kanálů pod korbou. Dampr je dále vybaven sedmistupňovou plně automatickou převodovkou s elektronickým řízením. Plynulé přeřazení je pod kontrolou elektronického modulu APECS (Advanced Productivity Electronic Control Strategy), který sleduje točivý moment motoru a na základě toho řadí. „Tato technologie pomáhá uspořit palivo a zvyšuje životnost hnacího ústrojí, přeřazení je navíc tiché a rychlé a velmi usnadňuje ovládání stroje,“ říká o výhodách systému APECS předávací technik společnosti Zeppelin CZ, Pavel Škopek. O bezpečnou jízdu plně naloženého dampru se starají pneumaticko-hydraulické tlumiče (olej – dusík) s automatickou regulací tuhosti dle zatížení a také výkonný retardér s vysokým brzdným účinkem.

POPISKY K FOTOGRAFIÍM

Cat® 775G připravený na předávku zákazníkovi    Cat® 775G bude pracovat v sestavě s nakladačem Cat® 988K

Dodatečné informace:
O společnosti Českomoravský cement, a.s.
Českomoravský cement, a.s., je největším výrobcem cementu v České republice. Výroba probíhá ve dvou závodech: v Praze Radotíně a v Mokré nedaleko Brna. Společnost je členem koncernu HeidelbergCement se sídlem v Německu. Společnost nabízí svým zákazníkům širokou škálu vysoce kvalitních volně ložených a balených cementů s možností použití prakticky ve všech oblastech stavebnictví a poskytuje jim také odborné technické poradenství a logistiku.

O společnosti Zeppelin CZ s.r.o.
Společnost Zeppelin CZ s.r.o. je výhradním prodejcem stavebních strojů, energetických systémů a důlních strojů a zařízení výrobce Caterpillar v České republice. Kromě prodejních a servisních služeb se společnost zabývá také půjčováním strojů a zařízení - autorizovaná půjčovna The Cat Rental Store má pobočky na 11 místech České republiky. Ve spolupráci se společností Caterpillar Financial Services ČR, s.r.o., zajišťuje zákazníkům komplexní finanční servis, spojený s nákupem strojů a služeb.
Zeppelin CZ s. r.o. je součástí nadnárodního koncernu ZEPPELIN GmbH, který provozuje 190 poboček po celém světě. Globální aktivity koncernu spadají pod pět „strategických obchodních jednotek“ (SBU = Strategic Business Unit); na území České republiky provozuje Zeppelin CZ tři tyto SBU jednotky: Stavební stroje EU, Energetické systémy a Půjčovna strojů (The Cat Rental Store).